Production and physicochemical characteristics of strawberry cultivars produced in organic cropping system

Autores

  • José Tobias Marks Machado Universidade Federal da Fronteira Sul (UFFS)
  • Jeferson Tonin Universidade Federal da Fronteira Sul (UFFS)
  • Jorge Atilio Benati Universidade Federal da Fronteira Sul (UFFS)
  • Lisiane Sobucki Universidade Federal da Fronteira Sul (UFFS)
  • Evandro Pedro Schneider Universidade Federal da Fronteira Sul (UFFS)
  • Débora Leitzke Betemps Universidade Federal da Fronteira Sul (UFFS)

DOI:

https://doi.org/10.15361/1984-5529.2016v44n3p371-377

Resumo

The conventional production of strawberries has been characterized by high use of inputs resulting in chemical waste in the fruit. Strawberry produced on organic cropping system becomes important, because have more economic autonomy to family farms and reaches levels ecological, social and economic sustainability. The production and physicochemical characteristics of four short-day strawberry plants – Campinas, Chandler Dover and Vila Nova – were evaluated in order to obtain information to the development of organic system productive in the northwestern region of Rio Grande do Sul state, in Brazil. The experiment was conducted between May 1st and November 3rd, 2014. As regarded production characteristics, in each productive month and in total accumulated of the cycle were evaluated the mass and the quantity of accessory fruit produced by the plant. The physicochemical characteristics were determined through the soluble solid content, titratable acidity, pH and the color of the accessory fruits. Referring to the productivity, 'Campinas' stood on the other cultivars, showing bigger mass and total accessory fruit number. About the relation of soluble solid content and titratable acidity, the cultivars Chandler and Dover reached the best results, whereas the color of the 'Chandler', 'Campinas' and 'Villa Nova' accessory fruits submitted higher °Hue value.

Biografia do Autor

José Tobias Marks Machado, Universidade Federal da Fronteira Sul (UFFS)

Estudante de agronomia, pesquisador com bolsa de iniciação ao extencionismo vigente no CNPq. Atuou em projeto de pesquisa com morangueiros desde 2013.

Jeferson Tonin, Universidade Federal da Fronteira Sul (UFFS)

Estudante de agronomia, pesquisador com bolsa de iniciação ao extencionismo vigente no CNPq. Atuou em projeto de pesquisa com morangueiros desde 2013.

Jorge Atilio Benati, Universidade Federal da Fronteira Sul (UFFS)

Estudante de agronomia. Atuou em projeto de pesquisa com morangueiros desde 2013.

Lisiane Sobucki, Universidade Federal da Fronteira Sul (UFFS)

Estudante de agronomia, pesquisador com bolsa de iniciação cintífica pela proreitoria de pesquisa da UFFS. Atua em projeto de pesquisa com morangueiros desde 2013. Desde de 2014 atua em projeto de pesquisa com frutas nativas do Rio Grande do Sul.

Evandro Pedro Schneider, Universidade Federal da Fronteira Sul (UFFS)

Possui Graduação em Agronomia pela Universidade Federal de Pelotas (2005), Mestrado em Agronomia (2009) e doutorado (2012). Atualmente é professor da Universidade Federal da Fronteira Sul, campus Cerro Largo, RS. Atuou como extensionista rural e agente de transferência de tecnologias da Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária. Tem experiência em pesquisa e assistência técnica na área de fruticultura, produção integrada, agroecologia, agricultura familiar, desenvolvimento rural, uso de agrotóxicos e segurança alimentar.

Débora Leitzke Betemps, Universidade Federal da Fronteira Sul (UFFS)

Possui graduação em Engenharia Agronômica pela Universidade Federal de Pelotas (1998). Mestrado e Doutorado em Agronomia pelo Programa de Pós-Graduação em Agronomia -Área de concentração de Fruticultura de Clima Temperado - UFPel. Atualmente é Professora Adjunto I da Universidade Federal da Fronteira Sul/UFFS - Campus Cerro Largo (RS), faz parte do corpo docente do Programa de Pós Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural Sustentável (UFFS/Laranjeiras do Sul).

Arquivos adicionais

Publicado

18/07/2016

Edição

Seção

Fitotecnia - Crop Production