Physical quality of 'Palmer' mango coated with cassava starch

Autores

  • Marylia de Sousa Costa Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Sertão Pernambucano
  • Josenara Daiane de Souza Costa Universidade Federal de Campina Grande
  • Acácio Figueiredo Neto Universidade Federal do Vale do São Francisco
  • Anny Karoline Rocha Quirino Universidade Federal do Vale do São Francisco
  • Ana Júlia de Brito Araújo Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Sertão Pernambucano
  • Francisco de Assis Cardoso Almeida Universidade Federal de Campina Grande

DOI:

https://doi.org/10.15361/1984-5529.2016v44n4p513-519

Resumo

The objective of this study was to evaluate changes in the physical attributes of 'Palmer' mango coated with cassava starch biofilm. The fruits were selected, washed, sanitized and coated with the biofilm in the concen­trations of 1%, 2% and 3% starch, except for the control (0%), being subsequently stored at 10 ± 0.5 °C and 60% relative humidity for 20 days. Assessments were made every five days to check weight loss, length and diameter, fruit firmness, solute leakage and color of the peel and pulp. The experiment was conducted in a completely ran­domized design in a factorial 4x5 (coating concentrations x storage periods), with four replications. The results were submitted to analysis of variance and comparison of means by Tukey test at 5% probability. The cassava starch coating was characterized as a good alternative for maintaining the postharvest quality of the 'Palmer' mango in the concentrations from 2%, since it reduced the weight loss of the fruits and kept higher the firmness values, also being efficient in delaying the development of fruit peel color.

Biografia do Autor

Marylia de Sousa Costa, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Sertão Pernambucano

Tecnóloga em Alimentos e Pós-graduanda em Processamento de Derivados de Frutas e Hortaliças, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Sertão Pernambucano, Petrolina-PE.

Josenara Daiane de Souza Costa, Universidade Federal de Campina Grande

Bacharela em Engenharia Agrícola e Ambiental (2014) pela Universidade Federal do Vale do São Francisco (UNIVASF). Atualmente mestranda em Engenharia Agrícola pela Universidade Federal de Campina Grande, área de concentração em Processamento e Armazenamento de Produtos Agrícolas.

Acácio Figueiredo Neto, Universidade Federal do Vale do São Francisco

Professor do Colegiado de Engenharia Agrícola da Universidade Federal do Vale do São Francisco, campus Juazeiro-BA.

Anny Karoline Rocha Quirino, Universidade Federal do Vale do São Francisco

Graduanda em Engenharia Agronômica pela Universidade Federal do Vale do São Francisco, campus Petrolina-PE.

Ana Júlia de Brito Araújo, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Sertão Pernambucano

Professora do curso de Tecnologia em Alimentos do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Sertão Pernambucano, Petrolina-PE.

Francisco de Assis Cardoso Almeida, Universidade Federal de Campina Grande

Professor do Departamento de Engenharia Agrícola da Universidade Federal de Campina Grande, Campina Grande-PB.

Arquivos adicionais

Publicado

11/11/2016

Como Citar

COSTA, M. de S.; COSTA, J. D. de S.; FIGUEIREDO NETO, A.; QUIRINO, A. K. R.; ARAÚJO, A. J. de B.; ALMEIDA, F. de A. C. Physical quality of ’Palmer’ mango coated with cassava starch. Científica, Dracena, SP, v. 44, n. 4, p. 513–519, 2016. DOI: 10.15361/1984-5529.2016v44n4p513-519. Disponível em: https://cientifica.dracena.unesp.br/index.php/cientifica/article/view/890. Acesso em: 25 abr. 2024.

Edição

Seção

Engenharia Rural/Agrícola - Rural/Agricultural Engineering

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