Moringa oleifera: an alternative forage of multiple uses for the Brazilian semiarid

Autores

  • Karen Luanna Marinho Catunda Mestre em Produção Animal. Universidade Federal do Rio Grande do Norte
  • Emerson Moreira de Aguiar UFRN/ Professor Associado.
  • Valdir Lima Júnior UFRN/ Professor Adjunto
  • Margareth Maria Teles Rego Bolsista PNPD/ Capes/ UFRN
  • Adriano Henrique do Nascimento Rangel UFRN/ Professor Associado,

DOI:

https://doi.org/10.15361/1984-5529.2017v45n4p437-442

Resumo

Moringa oleifera is a medium-sized, fast-growing tree species native to India, which adapts to a wide range of soils and is tolerant to drought. Its importance for human and animal food is due to its nutritive characteristics, having high levels of crude protein, vitamins, minerals and insignificant amounts of antinutritional factors in its leaves. Furthermore, this plant has several other uses that are popularly recognized and corroborated by the scientific community, such as medicinal application, treatment of turbid waters, oil production and live fencing. Due to its climate adaptability, forage potential and various uses, moringa has been shown to be a viable alternative to be used in the Brazilian semiarid. Notwithstanding, there is still little research leading to better information on the use of this plant in the semiarid region and that can subsidize breeders and researchers for its propagation. This review was elaborated with the aim of discussing information to improve the use of Moringa oleifera as an alterna­tive forage of multiple uses for the Brazilian semiarid.

Biografia do Autor

Karen Luanna Marinho Catunda, Mestre em Produção Animal. Universidade Federal do Rio Grande do Norte

Tem experiência na área de Nutrição Animal, com ênfase em Análises Químicas e Avaliação de Alimentos atuando principalmente no seguinte
tema: Avaliação de alimentos alternativos para animais em regiões semiáridas.

Emerson Moreira de Aguiar, UFRN/ Professor Associado.

Professor Associado da Unidade Acadêmica Especializada em Ciências Agrárias da Universidade Federal do Rio Grande do Norte - UFRN, possui graduação em Agronomia pela Universidade Federal Rural do Semiárido - UFERSA (1982), mestrado (1999) e doutorado (2005) em Zootecnia, pela Universidade Federal Rural de Pernambuco - UFRPE. Leciona disciplinas de graduação e de pós-graduação na área de Forragicultura e de Análise e Avaliação de Alimentos. Atualmente é coordenador do Programa de Pós-Graduação em Produção Animal em associação ampla da UFRN com a UFERSA e exerce a chefia do Laboratório de Nutrição Animal - UFRN. Tem experiência na área de Zootecnia, com ênfase na produção de ruminantes e avaliação, produção, manejo e conservação de plantas forrageiras e pastagens no semiárido atuando principalmente nas áreas de ensino, pesquisa e transferência de tecnologias

Valdir Lima Júnior, UFRN/ Professor Adjunto

Departamento de zootecnia, area de produção animal

Margareth Maria Teles Rego, Bolsista PNPD/ Capes/ UFRN

Doutora em Zootecnia, area de concentração  Forragicultura

Adriano Henrique do Nascimento Rangel, UFRN/ Professor Associado,

Area de qualidade de leite.

Arquivos adicionais

Publicado

07/11/2017

Edição

Seção

Solos e Nutrição de Plantas - Soils and Plant Nutrition