Nitrogen fertilization in pea cultivars

Autores

  • Laís Thomaz Laranjeira Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul (UEMS), Unidade Universitária de Aquidauana.
  • Cleiton Gredson Sabin Benett Instituto Federal Goiano, IF Goiano - Campus Urutaí. Rodovia Geraldo Silva Nascimento km 2,5 Zona Rural 75790000 - Urutaí, GO - Brasil Telefone: (64) 34651900
  • Ivana da Silva Gomes Universidade Estadual de Goiás (UEG), Campus de Ipameri.
  • Katiane Santiago Silva Benett Universidade Estadual de Goiás (UEG), Campus de Ipameri.
  • Edilson Costa Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul (UEMS), Unidade Universitária de Cassilândia.

DOI:

https://doi.org/10.15361/1984-5529.2016v44n3p439-445

Resumo

Among the main factors affecting the pea culture, are the incorrect use of fertilizers and unimproved culti­vars. However, studies using appropriate and nitrogen levels are deficient, being necessary to carry out fur­ther research. This study aims to evaluate the effect of nitrogen in the production of pea cultivars. The experimental design was a randomized complete block in a factorial 2 x 5, with four replications. Cultivars were evaluated: ‘Canoa’ and ‘Petit Pois’; and five doses of N (0; 50; 100; 150 and 200 kg ha-1). We used the conventional planting system for producing dried pea grains. The N rates were applied 30 days after sowing. The following characteristics were evaluated: N foliar content, plant height, stem diameter, number of pods per plant, pod length, pod diameter, grain diameter, number of grains per pod, number of grains per plant, weight 100 grains, dry matter of shoot and grain yield. ‘Petit Pois’ was superior to cultivate Canoa in most components of production, mainly in grain yield. Nitrogen rates increment the number of pods per plant, pod length, number of grains per plant and grain yield.

Biografia do Autor

Laís Thomaz Laranjeira, Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul (UEMS), Unidade Universitária de Aquidauana.

Departamento de Agronomia. Área: Fitotecnia.

Cleiton Gredson Sabin Benett, Instituto Federal Goiano, IF Goiano - Campus Urutaí. Rodovia Geraldo Silva Nascimento km 2,5 Zona Rural 75790000 - Urutaí, GO - Brasil Telefone: (64) 34651900

Departamento de Engeharia Agrícola. Área: Fitotecnia e Mecanização Agricola.

Ivana da Silva Gomes, Universidade Estadual de Goiás (UEG), Campus de Ipameri.

Departamento de Agronomia. Área: Fitotecnia.

Katiane Santiago Silva Benett, Universidade Estadual de Goiás (UEG), Campus de Ipameri.

Departamento de Agronomia. Área de Olericultura.

Edilson Costa, Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul (UEMS), Unidade Universitária de Cassilândia.

Departamento de Agronomia. Área: Ambiência e horticultura.

Publicado

18/07/2016

Edição

Seção

Solos e Nutrição de Plantas - Soils and Plant Nutrition